Kawa jest napojem uwielbianym przez wiele osób na całym świecie. Na rynku dostępne są jej różne rodzaje, dlatego wybór odpowiedniej często bywa trudny. Jak znaleźć idealną kawę, która trafi w Twoje gusta?
Gatunek i pochodzenie kawy
Ważną decyzją jest wybór pomiędzy Arabicą a Robustą. Pierwszy gatunek jest szlachetny, uważany za delikatniejszy. Wszystko ze względu na subtelną pielęgnację, co wiąże się z dużą podatnością rośliny na choroby. Robusta jest bardziej odporna i łatwiejsza w uprawie. To właśnie z tego wynika jej niższa cena. Ma bardziej wyrazisty, ostry smak i zawiera znacznie więcej kofeiny. Konkretny smak zależy jednak od tego, gdzie uprawiane są ziarna.
Ziarna z Brazylii są zwykle słodkie, z nutami czekolady i orzechów. Owocowe aromaty są natomiast charakterystyczne dla Gwatemali, Nikaragui i Kostaryki. Cytrusowe nuty są wyczuwalne w ziarnach z Etiopii, a także z Kenii. Na rynku znaleźć można także kawy z wielu innych zakątków świata, zazwyczaj z Ameryki Południowej i niektórych krajów azjatyckich.
Kawa mielona, rozpuszczalna czy w kapsułkach?
Znaczenie ma też forma kawy, jaką kupujesz. Dostępne opcje to:
- kawa rozpuszczalna,
- całe ziarna,
- kawa mielona,
- kawa w kapsułkach.
Jest wielu zwolenników samodzielnego mielenia ziaren tuż przed ich zaparzeniem. Na takiej zasadzie działają też ekspresy z wbudowanym młynkiem. Jeśli kochasz oryginalny smak kawy, z pewnością odpada ta rozpuszczalna. Ma ona zdecydowanie najgorszy skład, a jej smak mocno odbiega od tej świeżej, nieprzetworzonej. Najlepiej jest postawić na całe ziarna, zmielone tuż przed zaparzeniem. To właśnie dlatego prawdziwi miłośnicy kawy rezygnują z produktów już rozdrobionych. Podczas przechowywania mogą one bowiem stracić swój charakterystyczny smak i aromat, przez co kawa nie będzie taka, jaka powinna być.
Jeśli jednak cenisz wygodę, świetnym rozwiązaniem będzie kawa w kapsułce. Zmielone ziarna są zabezpieczone przed działaniem czynników zewnętrznych, a więc zachowują swój doskonały smak i aromaty nawet w trakcie długiego przechowywania. Kapsułki o różnych aromatach znajdziesz m.in. w sklepie Nespresso.
Stopień palenia, czyli intensywność kawy
Na intensywność kawy wpływa również stopień palenia. Jeśli kochasz wyraziste smaki, najlepiej sprawdzą się mocno palone produkty. Te jaśniejsze stosuje się zwykle w ekspresach przelewowych. W sytuacji, gdy posiadasz kawiarkę, french press czy urządzenie działające w oparciu o ciśnienie, lepiej sprawdzi się ciemniejsza, bardziej wypalona kawa.
Kawy dostępne w profesjonalnych sklepach są dokładnie opisane. Dzięki temu klient może zapoznać się z nutami smakowymi zawartymi w ziarnach, a także sposobem i intensywnością palenia. Jeśli od lat pijesz konkretną kawę, ale szukasz nowego jej wariantu, wybór na podstawie opisu może okazać się trafny. Na stronie Nespresso znajduje się też specjalny quiz. Na bazie zaznaczonych upodobań system wskaże idealną kawę dla Ciebie. To doskonała wskazówka w sytuacji, gdy jeszcze nie wiesz, jaki produkt przypadnie Ci do gustu.