Tarta z boczkiem-SKŁADNIKI
Na ciasto
- 200g mąki pszennej plus dodatkowo do posypania
- Szczypta soli
- 100g masła plus dodatkowo do natłuszczenia
Do nadzienia
- 200g wędzonego lub chrupiącego boczku , posiekanego
- 250 g startego sera Cheddar
- 3 pomidory pokrojone w plastry
- 5 jajek ubitych
- 100ml mleka
- 200ml śmietanki kremówki
- Sól i pieprz
- 2 gałązki świeżego tymianku, łodygi odrzucone
Tarta z boczkiem-PRZEPIS
- Aby zrobić ciasto, przesiej mąkę i sól do dużej miski. Wcieraj masło, aż uzyskasz miękką konsystencję bułki tartej. Dodaj tyle zimnej wody (około 2 łyżki stołowe), aby uformować zwarte ciasto. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni i wyłożyć na dobrze posmarowany masłem, gruby 22 cm talerz do ciasta francuskiego. Nie odcinaj jeszcze nadmiaru ciasta. Chill ponownie przez 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 400 ° F / Gas Mark 6. Wyłóż spód ciasta papierem do pieczenia lub folią, a następnie wypełnij fasolką do pieczenia. (Zobacz nasz film instruktażowy poniżej.) Umieść na blasze do pieczenia i piecz na ślepo przez 15-20 minut. Wyjmij fasolkę do pieczenia i pergamin lub folię i wróć do piekarnika, aby piec przez kolejne 5 minut. Ostrym nożem przytnij nadmiar ciasta, aby uzyskać równe brzegi. Odłożyć na bok.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 ° C / 350 ° F / Gas Mark 4.
- Smażyć kawałki boczku, aż będą chrupiące, a następnie osuszyć na papierze kuchennym. Posyp serem spód ciasta. Ułóż pokrojone pomidory na serze i rozsyp boczek na wierzchu.
- W misce wymieszaj jajka, mleko i śmietanę i dobrze dopraw. Polać bekonem i serem. Posyp listkami tymianku powierzchnię. Piec przez 40-45 minut, aż nadzienie będzie gotowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.