Wino to nie tylko smaczny trunek i oznaka klasy. To nośnik kulturowy, który pozwala nam zapoznać z historią danego kraju lub regionu. Na mapie najsmaczniejszych na świecie win jedno z czołowych miejsc zajmuje Francja. Wystarczy wspomnieć o regionach takich jak Bordeaux lub Saint Emilion.
Dlaczego wina francuskie są tak cenione na całym świecie?
Jeżeli ktoś trafia do ekskluzywnej restauracji, to niezależnie od szerokości geograficznej dania i wina francuskie będą należeć do najbardziej wykwintnych. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ tradycje uprawiania winorośli są bardzo długie na terenie Francji. Wynika to przede wszystkim z odpowiednich warunków klimatycznych. Poza tym przedsiębiorcy, którzy produkują wina, dbają o tradycje winiarskie, jednocześnie też starając się udoskonalać swoje produkty.
Merlot – jedno z najbardziej charakterystycznych win francuskich
Jeżeli chodzi o testowanie win, to z pewnością należy szczególnie w przypadku amatorów skoncentrować się na regionach najbardziej rozpoznawalnych. Takim obszarem jest na pewno Bordeaux. Ten doskonale rozpoznawalny wśród znawców win francuski region podzielony jest na dwie części. Przez jego środek biegnie rzeka Gironde. Nie jest to jednak przypadek, ponieważ właśnie dzięki obecności tej oraz innych rzek, które są zlokalizowane na tym obszarze, klimat jest stabilny i umiarkowany. Na południu natomiast znajdują się lasy, dzięki którym winnice są chronione przed wiatrami, które wieją od strony morza.
Takie właśnie warunki pozwalają na produkowanie odmiany Merlot. O popularności tego wina świadczą, chociażby statystyki. Winorośl, z której robi się trunek, jest uprawiana na obszarze 60% winnic. Trafia więc na czołowe pozycje zarówno, jeżeli chodzi o uprawy francuskie jak też światowe. Gwarancją sukcesu jest to, że winorośl bardzo dobrze przystosowuje się do różnych rodzajów podłoża.
Białe i czerwone wino z Burgundii
Nie tylko jednak Merlot jest uznawany za przodujący. Testując francuskie wina, nie można absolutnie zapominać o Burgundii. To tu właśnie uprawia się winorośle, z których wytwarza się wina białe i czerwone. Przykładem jest obecne w zasadzie na każdej półce sklepowej dobrego sklepu z alkoholami wino Chardonnay. Powstaje ono ze skrzyżowania odmian Pinot i Gouais Blanc, gwarantując wyjątkowe doznania smakowe. Z kolei czerwone, które obowiązkowo musi być posmakowane i także pochodzi z Burgundii, to Pinot Noir. Oferuje bogaty aromat czerwonych owoców takich jak wiśnie i maliny, ale odznacza się także nutami ziemistymi i czekoladowymi.