Pieczona Alaska SKŁADNIKI
- 115g zmiękczonego masła
- do smarowania
- 115g cukru pudru
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 85g mąki do samodzielnego podnoszenia
- 25g kakao w proszku
- 1-2 łyżki mleka
Do polewy Alaski
- 4 duże białka jaj z wolnego wybiegu
- 170g cukru pudru
- 75ml likieru amaretto
- 225g malin
- 500ml dobrej jakości lodów waniliowych w wannie
- 1 baton Crunchie (34g), rozgnieciony
Pieczona Alaska PRZEPIS
- Piekarnik rozgrzać do 190 ° C / wentylator 170 ° C / gaz 5. Nasmarować i wyłożyć podstawę okrągłą formą do ciasta o średnicy 20 cm. Używając miksera lub elektrycznej trzepaczki ręcznej, utrzyj masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka po 1, ubijając po każdym dodaniu. Przesiej mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj, dodając tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję. Łyżką równomiernie włożyć do formy i piec przez 20 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony w środek wyjdzie czysty. Fajnie całkowicie.
- Krótko przed podaniem rozgrzać piekarnik do 240 ° C / wentylator 220 ° C / gaz 9. Za pomocą elektrycznej ręcznej trzepaczki ubić białka na sztywną pianę. Wlać powoli cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie błyszcząca.
- Umieść ciasto czekoladowe na środku płytkiego, żaroodpornego naczynia i nakłuj go cienkim szpikulcem. Skropić amaretto i polać połową malin. Pokrój lody na 4 kawałki i ułóż na wierzchu jagód. Ułóż pozostałe jagody i posyp okruchami Crunchie. Przykryj szpatułką bezą, upewniając się, że nadzienie i ciasto są całkowicie przykryte bez przerw. Bezę wygładzić w zawirowane wierzchołki i piec 3-4 minuty do uzyskania lekko złotego koloru. Natychmiast podawaj.