Dla wielu z nas wypicie filiżanki kawy to niemal podstawa każdego dnia. Spożywamy ją nie tylko rano, ale i w południe w pracy czy wczesnym wieczorem w towarzystwie znajomych i rodziny. Już sam aromat i intensywny zapach kawy dodaje nam energii i dobrze nastraja na nadchodzący dzień. Na rynku istnieje ogromna oferta różnych rodzajów kaw, które dopasowane mogą być niemal do każdego gustu. Duże znaczenie przy wyborze odpowiedniego rodzaju kawy ma nie tylko jej charakterystyczny smak, ale również aromat i zawartość mieszanki ziaren. Sprawdźmy zatem, czym charakteryzuje się kawa ziarnista, mielona, a także ta zamknięta w kapsułkach.
Czym wyróżnia się kawa ziarnista?
Kawa ziarnista to naturalna świeżo palona kawa, której ziarna poddawane są wyjątkowo szczegółowej selekcji. Kawa ziarnista w szczególności przeznaczona jest dla osób, które cenią sobie wyrazisty smak i aromat kawy. – mówi przedstawiciel Euro-Drogeria. Jej przygotowanie wymaga samodzielnego zmielenia ziaren, dzięki czemu już sam zapach działa niezwykle energetyzująco. Jednym z popularnych rodzajów ziarnistej kawy jest Lavazza Qualita Rosso, która przez wiele osób uznawana jest za jej klasykę. Lavazza składa się z mieszanki ziaren podchodzących z Afryki oraz Ameryki Południowej i wyróżnia się wyjątkowo słodkim czekoladowym smakiem. Z kolei dla fanów klasyki świetnie sprawdzi się kawa ziarnista Dallmayr Espresso d’Oro, której ziarna pochodzą z najlepszych światowych upraw, a co więcej inspirowana jest ona klasycznym i tradycyjnym włoskim espresso.
Kawa mielona
Kawa mielona podobnie jak ziarnista to kawa naturalna, jednak stanowiąca alternatywę dla osób, które nie mają lub nie chcą poświęcać czasu na samodzielne mielenie ziaren. Aromat kawy mielonej nie jest już tak intensywny, jak kawy ziarnistej, dlatego też dobrze sprawdzi się wśród osób, które wolą delikatniejszy smak kawy. Oprócz tradycyjnej mieszanki Arabici i Robusty, kawa mielona może występować w wersji z dodatkiem nut kakao i pieczywa, ale również producent kawy Bialetti oferuje mieszankę z lekkimi nutami karmelu i intensywną wanilią, która będzie stanowić świetny wybór dla osób lubiących słodkie smaki.
Czy warto pić kawę w kapsułkach?
Kawa w kapsułkach to mielona kawa zamknięta hermetycznie w plastikowych opakowaniach, dzięki czemu zachowuje ona oryginalne walory smakowe. Jedną z jej głównych zalet bez wątpienia jest łatwość przygotowania, a także szeroka możliwość doboru różnego rodzaju smaków. Niemniej jednak przy wyborze kawy w kapsułkach warto zwrócić uwagę na skład danego produktu. Niestety wielu producentów decyduje się na jej sztuczne wzbogacenie, dlatego też warto wybierać kawę od sprawdzonych producentów, takich jak np. Gimoka, który zajmuje się paleniem kawy z wykorzystaniem najnowszych technologii. Producent oferuje wariancje mieszanki Arabici i Robusty o różnych nutach smakowych, z kolei dla koneserów kawy dobrym wyborem będzie Gimoka Vellutato w kapsułkach składająca się w 100% z Arabici, której zawdzięcza ona swój intensywny i prawdziwy aromat.
Jaki rodzaj kawy będzie najlepszy?
Przy wyborze odpowiedniej kawy przede wszystkim należy kierować się mieszankami i ich zawartością w poszczególnych rodzajach kawy. Arabica posiada nieco mniej kofeiny i jej smak jest subtelniejszy, z kolei Robusta nadaje kawie lekko kwaśny smak, dlatego też ich wartości powinny być dobrane do indywidualnych preferencji smakowych. Co więcej, jeśli lubimy intensywną i aromatyczną kawę, warto zdecydować się na wersję ziarnistą, z kolei, jeśli zależy nam na intensywnym, ale nieco mniejszym aromacie, a także na szybkim przygotowaniu kawy, warto wtedy wybrać kawę mieloną lub tą zamkniętą w szczelnych kapsułkach.