Myślałeś, że sadzimy wszystkie warzywa w tym samym czasie, pod koniec wiosny? Ale wcale nie! W przypadku zbiorów, które rozpoczynają się wcześnie i są odnawiane aż do śniegu, możemy rozsadzać sadzonki i przesadzać je przez kilka miesięcy!
Warzywa do siewu na wiosnę
Niektóre warzywa można wysiać bardzo wczesną wiosną, gdy tylko śnieg zniknie, a gleba będzie sucha, to znaczy na początku maja w wielu regionach, nawet jeśli nadal istnieje ryzyko mrozu (groszek) i szpinak) lub tydzień lub dwa później na warzywa nieco bardziej chłodne (buraki, marchewki i rzodkiewki). To także dobry czas na przesadzanie cebuli i sadzeniaków ziemniaka.
Warzywa do siewu w maju i czerwcu
Kiedy gleba się nagrzewa i nie ma już ryzyka mrozu, zwykle pod koniec maja (Montreal) lub w połowie czerwca (gdzie indziej), możesz siać w ziemi zimne warzywa (ogórki, kabaczek). , fasola, melony, kukurydza itp.). Również w tym okresie warzywa pozostawione w domu są przesadzane na plaster warzywny: bakłażan, kapusta i ich rodzice (papryka, pomidory, słodkie ziemniaki itp.).
Warzywa do siewu w lecie
Gdy rząd ogrodu warzywnego stanie się wolny, siej szybko rosnące warzywa, co nazywa się kolejnym siewem: sałata, rzodkiewka, , buraki, kolendra, koperek itp.
Warzywa do wysiewu pod koniec lata
W połowie sierpnia nadszedł czas, aby zasiać warzywa, które tolerują chłodne jesienne dni: szpinak, groszek, sałata, marchew, buraki i kapusta jesienna. To także dobry czas, aby siać ząbki czosnku.