Hiszpańska kuchnia znana jest z aromatycznych przypraw i kolorowych dodatków. Tradycyjne dania tego kraju wielokrotnie zawierają sezonowe warzywa, mięsa i owocowe morza, a także długodojrzewające wyroby mięsne. Słynna już nie tylko w Hiszpanii, ale i na całym świecie jest daniem łączącym wiele z tych elementów. Mięso drobiowe i królicze, warzywa oraz ryż to podstawa dania. Wszystkie składniki muszą być dobrane zgodnie z tradycyjną recepturą, aby paella się udała. W dzisiejszy artykule opowiemy przede wszystkim o ryżu, który pełni ważną rolę w hiszpańskiej paelli.
Jaki ryż do paelli będzie najlepszy?
Choć współcześnie paella przyrządzana jest na wiele sposobów, z zastosowaniem różnych składników, przypraw i ryży, to przyrządzenie dania według tradycyjnej receptury pozwoli otrzymać prawdziwą paellę, przyrządzaną przez Hiszpanów od pokoleń. Zgodnie z przepisem najlepszy ryż do paelli to ryż średnioziarnisty, którego ziarna są zaokrąglone i krótkie. Najczęściej stosuje się odmianę Arroz Bomba oraz Senia. Okrągłe ziarna, perłowe i lekko przeźroczyste zwiększają swoją objętość w wodzie aż trzykrotnie. Są źródłem zdrowych tłuszczy, błonnika oraz białka. Odmiany te zawierają też wiele witamin i minerałów cennych dla zdrowia, w tym witaminę E i B, a także potas, miedź, żelazo, magnez i cynk. Jak dodaje sklep hiszpański Corrida, ciekawostką jest, że ryż Arroz Bomba ma również właściwości antyoksydacyjne i nie zawiera glutenu.
Dlaczego tak ważne jest wybranie odpowiedniego ryżu?
Obecnie paella przygotowywana jest na wolnym ogniu, a podczas gotowania ryż pęcznieje, pochłaniając sos z warzyw, mięsa i przypraw. Wybranie odpowiedniej odmiany uczyni danie aromatycznym i wyrazistym w smaku. Wiele osób zamienia ryż do paelli na ryż do risotto z uwagi na nieco wyższą cenę Arroz Bomba czy Senia, jednak taki ryż uzyskuje po ugotowaniu konsystencję klejącą, przez co z paelli robi się mało estetyczna „papka”. Odpowiednia odmiana ryżu sprawi, że danie będzie sypkie, ale jednocześnie soczyste, pełne aromatu i smaku. Aby jednak wykorzystać w pełni właściwości ryżu, należy go właściwie przyrządzić. Zgodnie z tradycyjnym przepisem, by ryż był sypki i jednocześnie wchłonął dużą ilość sosu, należy go zeszklić przed dodaniem innych składników. Wystarczy zaledwie kilka sekund na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, a następnie zalanie bulionem. Warto pamiętać, że ryżu nie należy mieszać, kiedy wszystkie składniki znajdują się już na patelni do paelli.
Jak przygotować tradycyjną paellę z ryżem Arroz Bomba?
Przygotowanie paelli zgodnie ze sztuką należy rozpocząć od zgromadzenia odpowiednich akcesoriów. Choć tradycyjna paella przygotowywana była na ognisku, współcześnie możemy odtworzyć danie, stosując specjalną patelnię do paelli, mającą wysokie krawędzie i dwa uchwyty po boku.
Składniki na paellę:
- 500 g ryżu Arroz Bomba lub Senia,
- 500 g mięsa z królika bez kości i skóry i 500 g mięsa z kurczaka,
- 450 g pomidorów z puszki,
- 250 g fasolki szparagowej,
- 100 g białej fasolki konserwowej,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej pimenton,
- do smaku: rozmaryn, szafran, sól.
Przygotowanie paelli należy rozpocząć od rozgrzania patelni, obsypania jej brzegów solą, a następnie dodania oliwy z oliwek. Gdy oliwa będzie rozgrzana, dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż do zarumienienia. Mięso przesuń na bok patelni, dodaj warzywa i smaż do odparowania nadmiaru płynów. W tym samym czasie zalej szafran niewielką ilością wrzątku w osobnym naczyniu, a na osobnej patelni podpraż ryż. Dodaj ryż i wywar z szafranu do warzyw i mięsa. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, że po połączeniu ryżu ze składnikami, paelli nie należy mieszać. Następnie zdejmij paellę z ognia i odstaw na 5 minut, koniecznie pod przykryciem.
Paella to danie sezonowe. Podstawowy przepis zawiera pomidory i fasolkę, ale z powodzeniem możesz dodać ulubione składniki. Może nie będzie to tradycyjna paella, ale bardzo prawdopodobne, że stanie się ulubionym hiszpańskim daniem. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni!