Napoje orzeźwiające, woda, soki, a także różnego rodzaju napoje alkoholowe wymagają ich odpowiedniego przechowywania, aby mogły zachować swoje walory smakowe.
Lodówki, które można znaleźć w każdym domu, nie sprawdzą się w profesjonalnej gastronomii, dlatego też warto zainwestować w profesjonalny sprzęt, jakami są lodówki na napoje do gastronomii, które nie tylko zadbają o ich odpowiednie schłodzenie, ale także pozwolą je atrakcyjnie zaprezentować.
Chłodzenie napojów w restauracji – dlaczego jest tak ważne?
Każdy rodzaj napojów, zarówno soki owocowe, woda, jak i cydr, wino czy piwo powinno posiadać odpowiednią temperaturę schłodzenia. Dzięki temu zachowają swoje unikatowe walory smakowe oraz nie ulegną szybkiemu zepsuciu się. Chłodzenie napojów w restauracji jest ważne, ponieważ wiele z nich nie powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dodatkowo w upalne dni goście z pewnością docenią zimne napoje. Co więcej, lodówki do napojów umożliwiają serwowanie ich bez dodatku lodu, który rozcieńcza napoje i zmienia ich smak na bardziej wodnisty.
Lodówki na napoje – poznaj ich zalety
Profesjonale szafy chłodnicze do napojów to niezbędne wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Dzięki nim możliwe jest utrzymanie niskiej temperatury napojów w restauracji bez względu na temperaturę panującą w lokalu lub na zewnątrz. Posiadają także oświetlenie, które zapewnia doskonałą widoczność asortymentu bez względu na warunki panujące w lokalu. To świetnie sprawdza się w barach, klubach, czy restauracjach w piwnicach, czy pod ziemią. Dodatkowo tego rodzaju lodówki na napoje można wystawić na ogródek piwny i tam, w trakcie upalnych dni, podawać napoje alkoholowe i bezalkoholowe w optymalnej dla nich temperaturze. Szafy chłodnicze do napojów posiadają przeszklone drzwi, dlatego też poza funkcją chodzenia możliwa jest ekspozycja napojów w sposób, który pozwoli dokonać klientowi ich wyboru oraz przedstawia całą ofertę napojów.
Jak wybrać szafy chłodnicze na napoje?
Lodówki na napoje przede wszystkim powinny cechować się wysoką funkcjonalnością i wydajnością. Dostępne są modele różnych rozmiarów z różnym rodzajami półek, które można łatwo dostosować do faktycznych potrzeb lokalu. Szafy chłodzące do napojów mogą mieć jedne lub dwoje przeszklonych drzwi, dzięki czemu możliwa jest estetyczna ekspozycja napojów bez konieczności otwierania szafki chłodzącej, co zapobiega stratom energii i ogranicza koszty związane z opłatami za prąd. Na rynku dostępne są lodówki na napoje o pojemności od 150 do nawet 500l, dzięki czemu można wybrać model idealny do potrzeb każdej restauracji, baru, cukierni czy sklepu spożywczego. Najlepiej wybrać modele wyposażone w opcję automatycznego odszraniania oraz elektroniczny wyświetlacz temperatury. Warto także zastanowić się, czy w lokalu będą potrzebne lodówki na napoje ekskluzywne, takie jak wino czy szampan, które wymagają odmiennych warunków przechowywania niż bezalkoholowe napoje gazowane, soki lub piwo.