
Dżem jabłkowo jeżynowy składniki
- 1kg jabłek jeżynowych
- 300g jeżyn
- Wycisnąć sok z 1 cytryny
- 1kg cukru pudru
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
Będziesz także potrzebować…
- 6 x 200 ml czystych sterylizowanych słoików
Dżem jabłkowo jeżynowy przepis
- Umieść kilka małych talerzy w zamrażarce, gotowych do przetestowania zestawu dżemu. Jabłka obrać, wydrążać i posiekać. Posortuj jeżyny i umyj je, jeśli to konieczne. Przygotowane owoce przełóż na grubą patelnię lub patelnię do wekowania razem z sokiem z cytryny, cukrem i 200ml wody.
- Gotuj owoce na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ustaw ogień na średni i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie (10-15 minut). Podkręć ogień i gotuj, aż dżem wypadnie pozytywnie przez zestaw (patrz Know-how; powinno to zająć około 30 minut). Wymieszać z liśćmi tymianku i odstawić na czas przygotowywania słoików.
- Używając lejka do dżemu, jeśli go masz, podziel dżem równo między 6 wciąż gorących wysterylizowanych słoików. Zaklej pokrywkami i po ostygnięciu etykietuj. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wskazówki
- Możesz użyć innych odmian jabłek. Konsystencja dżemu zależy od rodzaju użytych jabłek. Jabłka jędrne należy gotować do miękkości w 200 ml wody przed gotowaniem z sokiem z cytryny, jeżynami, cukrem i 200 ml wody, jak w kroku 1.
- Aby sprawdzić, czy dżem się utrwalił, upuść małą porcję na talerz schłodzony w zamrażarce i odczekaj kilka chwil, zanim popchniesz palcem bok mikstury. Jeśli skóra na wierzchu marszczy się, dżem jest gotowy; jeśli nie, ponownie zagotuj i testuj co 2 minuty, aż się zestali.