Sezonowe produkty są najbardziej wartościowe, a przy tym najpyszniejsze. Wraz z nadejściem jesieni warto wkomponować w swój jadłospis owoce i warzywa, które występują właśnie w tym czasie. Wietrzna pogoda oraz chłodniejsze dni i noce sprawiają, że potrzeby naszego organizmu również się zmieniają. Porady dietetyczne pomogą nam stworzyć zupełnie nowe jesienne menu, które będzie nie tylko zdrowe, ale przy tym smaczne.
Po jakie produkty warto sięgać w okresie jesiennym?
Jesień to czas kiedy raczej odstawiamy lekkie i soczyste produkty na rzecz tych nieco cięższych, mocno odżywczych i oleistych. Doskonale sprawdzą się również rozgrzewające potrawy. W tym okresie może zwiększyć się nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Ważne jest także spożywanie składników wpływających pozytywnie na odporność. Szczególnie warto sięgać po takie warzywa jak papryka, pomidory, brokuły, natka pietruszki, cebula, marchewka oraz szpinak, gdyż są one cennym źródłem witamin A, E oraz C o właściwościach antyoksydacyjnych.
Porady dietetyczne nie mogłyby pominąć kiszonek i naturalnych zakwasów. Dzięki nim można zadbać o prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej oraz układu pokarmowego. Oprócz tego warto włączyć do diety składniki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak czosnek oraz miód.
Jak jeść jesienią?
Wraz z nadejściem nieco chłodniejszych dni warto postawić na potrawy, które będą zawierać nieco więcej tłuszczu (oczywiście tego zdrowego) oraz będą bardziej treściwe. W jadłospisie nie powinno też zabraknąć produktów, które można bez problemu dostać na każdym targu. Mowa m.in. o dyni, gruszkach, jabłkach, śliwkach, burakach i cukinii. Są one pełne mikroelementów oraz witamin. Miłośnicy grzybów mogą wybrać się do lasy na zbiory i również przygotować wiele pysznych dań. Wraz ze spadkiem temperatury warto przygotowywać rozgrzewające zupy. Zaleca się też spożywanie mniejszych porcji posiłków, ale częściej.