Zaparcia u niemowląt są dość powszechnym problemem. Młode mamy coraz częściej zastanawiają się, czy ich maluszek robi zdrową kupkę. Powodu powstania zaparć mogą być różne. Niewłaściwa dieta, alergia pokarmowa czy zaburzenia mikroflory jelitowej mogą doprowadzić do powstania uciążliwych zaparć u malucha. W jaki sposób można rozpoznać zaparcia u niemowląt? Jak można im przeciwdziałać?

Jak zdiagnozować zaparcia u niemowląt?

Zaparcia u niemowląt są problemem bardzo powszechnym. Na ich występowanie oddziałują przede wszystkim sposób karmienia i niedojrzałość przewodu pokarmowego dziecka. Ponadto coraz częściej dotyczy on dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, dlatego w przypadku, gdy istnieją ku temu przeciwwskazania, zaleca się postawić jak na najdłuższe karmienie dziecka piersią.  Dziecko karmione naturalnym mlekiem matki może oddawać stolec po każdym karmieniu, jak i jedynie 1-2 razy w tygodniu – taka rozbieżność jest w pełni normalna. O ile konsystencja stolca jest prawidłowa i jest on wydalany bez wysiłku – nie ma powodów do zmartwień.  Niepokój powinien pojawić się, dopiero gdy maluszek robi kupkę rzadziej niż 2-3 razy w tygodniu, a w dodatku z obserwacji można zauważyć, iż kupka jest zbita i twarda, brzuszek napięty i twardy, maluszek wypróżnia się z dużym wysiłkiem, a towarzyszący temu ból wywołuje rozdrażnienie i płacz.

Warto pamiętać, iż poza zaparciami występują również inne symptomy jak np. brak przyrostów na wadze – w takiej sytuacji należy zwrócić się do pediatry.

Zaparcia u niemowląt – czy są one niebezpieczne?

W przypadku gdy kupka jest zbita, twarda i przez to maluch ma problem z jej wydaleniem – mowa jest właśnie o zaparciu. Układ pokarmowy dziecka jest jeszcze niedojrzały – rozwija się powoli i może to być przyczyną nieregularnego oddawania stolca przez maluszka. Jednak każde dziecko jest inne – ma inny rytm wypróżniania i w związku z tym, gdy stolce maluszka są miękkie, jednak pojawiają się rzadko – zaistniała sytuacja nie powinna być powodem do zmartwień.

Zaparcia u niemowląt – przyczyny

Mały brzuszek dziecka cechuje się dużą wrażliwością i delikatnością. Tak więc przyczyny zaparć mogą być różne, a w tym:

  • zbyt mała ilość błonnika i płynów w diecie;
  • alergia na białko mleka krowiego i inne alergie pokarmowe;
  • niewłaściwa praca jelit, wynikająca z niedojrzałości układu pokarmowego dziecka;
  • nieprawidłowe przygotowanie mleka modyfikowanego – niezgodne z zaleceniami producenta (np. zbyt rzadkie);
  • zbyt częste podawanie pokarmów, które mogą przyczynić się do powstania zaparć jak np. kaszka ryżowa;
  • zbyt wczesne wdrożenie do diety maluszka pokarmów stałych.

W przypadku zauważenia pojawienia się zaparć w momencie włączenia do diety mleka modyfikowanego należy zastanowić się nad jego zmianą na inne – najlepiej po konsultacji z pediatrą. Jeśli trudności z oddawaniem stolca pojawiły się podczas rozszerzania diety, należy ją w odpowiedni sposób zmodyfikować.