Wiosna na talerzu – przepisy na lekkie dania i desery

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. A wiosna to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje ogromnego wsparcia – zwłaszcza jeśli chodzi o budowanie odporności i dbanie o dobrą kondycję. Właśnie dlatego warto zwracać większą uwagę na to, co jemy oraz sięgać po coraz to nowe pyszne produkty i inspirować się kolejnymi oryginalnymi przepisami.

Przygotowywanie wciąż tych samych dań jest proste i szybkie, ale w krótkim czasie może spowodować, że dieta stanie się monotonna i niedostosowana do pory roku. A tymczasem to właśnie sezonowe produkty kryją w sobie najwięcej cennych witamin i minerałów, które są nam tak potrzebne, zwłaszcza w okresie przejściowym między kolejnymi porami roku.

Przepisy na pyszne sałatki

Zimą wiele osób rezygnuje z jedzenia świeżych warzyw i owoców, zastępując je piklami, przetworami lub mrożonkami. Teraz z powodzeniem możemy wrócić do ulubionych sałatek, które są nie tylko świetnym dodatkiem do posiłków, ale też mogą zastąpić śniadanie, obiad lub kolację. Przygotowanie sałatki nie jest skomplikowane, ale czasami może brakować nam pomysłów na połączenie poszczególnych składników. Wtedy warto skorzystać z przepisów, dostępnych dziś na wyciągnięcie ręki – wiele ciekawych inspiracji znajdziesz w wyszukiwarce przepisów. Oto kilka oryginalnych i smacznych pomysłów:

  • sałatka z mango, papryką, cebulą i krewetkami,
  • sałatka włoska – z pomidorami, rukolą, mozzarellą i zielonym pesto,
  • sałatka z roszponką, szalotką, mango i tofu,
  • sałatka z gotowanym indykiem, sałatą, pomarańczami i ziołami,
  • a dla miłośników orzeźwiających przekąsek – sałatka owocowa.

Przepisy na desery i ciasta z owocami

Innym sposobem na urozmaicenie diety i włączenie do niej jeszcze większej ilości owoców mogą być lekkie desery i ciasta, które przygotujemy sami lub wspólnie z pomocą pozostałych dominików. W dodatku, świetnie sprawdzą się, gdy niespodziewanie poczujemy chęć sięgnięcia po “coś słodkiego”. Przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest czasochłonne i skomplikowane, zwłaszcza jeśli na początek będziemy postępować krok po kroku, zgodnie z przepisami. Bez problemu możemy przygotować np.

  • zapiekane jabłka lub gruszki z dżemem lub kruszonką,
  • pudding chia z sosem z ulubionych owoców,
  • mus truskawkowy,
  • ciasto ucierane lub drożdżowe z sezonowymi owocami,
  • słodkie bułeczki z nadzieniem,
  • smoothie,
  • domowe lody.

Wiosna to czas zmian, w tym również tych związanych z naszym sposobem odżywiania. Stopniowo znów wracamy do ulubionych smaków świeżych owoców i warzyw, które doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska lub elementy poszczególnych posiłków. Jest to niezwykle ważne, bo dopasowanie diety do pory roku i systematyczne wzbogacanie jej o kolejne produkty to najprostszy, a jednocześnie najbardziej skuteczny sposób na to, aby świadomie dbać o nasz organizm i niemal natychmiast odpowiadać na jego potrzeby.