
Statystyki mówią, że dziewięć na dziesięć osób uwielbia czekoladę, z czego jedna z tym osób kłamie. Nic dziwnego! Czekolada oprócz walorów smakowych jest również bardzo dobry źródłem magnezu. Między innymi dlatego wiele z deserów, ciast i ciastek wykorzystuje polewę czekoladową, która podkreśla ich smak. Dowiedz się jak ją przygotować!
Jakie składniki są niezbędne, aby przygotować polewę czekoladową?
Tylko 3 składniki są niezbędne do tego, aby powstała pyszna polewa czekoladowa. Przepis na nią jest równie prosty. Więc jeżeli planujesz w najbliższym czasie pieczenie ciasteczek to może skusisz się i wzbogacisz ich smak oraz ozdobisz w taki sposób.
Lista składników:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%,
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 2–3 łyżki cukru (zależnie od tego, jak słodka ma być polewa).
Śmietankę wlej do rondelka, wsyp do niej cukier i zagotuj tak, aby wszystko się rozpuściło. Następnie wrzuć do niej jedną tabliczkę czekolady, połamaną na małe kawałki i mieszaj. Powinna powstać gładka masa. Jeżeli tak się stanie dodaj drugą tabliczkę czekolady, również łamiąc ją wcześniej na drobne kosteczki. Kiedy uzyskasz jednolitą masę – polewa jest gotowa i wystarczy wylać ją na ciastka lub ciasto, aby zastygła.
A może mus czekoladowy zamiast klasycznej polewy?
Za ciastem z polewą czekoladową nie musi przepadać każdy. Jednak mus czekoladowy, to coś, co powinno przypaść do gustu łakomczuchom, jak i tym, którzy są nieco bardziej wybredni w kwestii deserów. Do jego przygotowania niezbędne jest już nieco więcej składników:
- 60 g cukru pudru,
- 60 g masła,
- 6 całych jajek,
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.
Mus czekoladowy przygotujesz postępując zgodnie z przepisem. Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Ustaw na nim miskę i wrzuć pokruszoną czekoladę, rozpuszczając w kąpieli wodnej, a następnie dodaj masło. Odstaw do ostygnięcia. Oddziel białka i żółtka. Białka ubij na sztywno. Żółtka i cukier puder dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Następnie bardzo powoli połącz ubite białka i mus. Przełóż wszystko do miseczek i włóż do lodówki na godzinę. Gotowe!