Cypryjczycy jedzą halloumi od 1600 lat. Jednak uznanie Wielkiej Brytanii dla słonego sera nastąpiło później. Jesteśmy zagorzałymi miłośnikami wszystkiego, co serowe, a halloumi jest jednym z naszych ulubionych przez cały czas.

Wzrost popularności halloumi spowodował, że wiele kawiarni i restauracji oferuje ser w daniach na brunch, lunch i kolację – a my wszyscy chcemy jeść ser o każdej porze dnia. Według Google, co miesiąc 40 000 osób wyszukuje halloumi – to wielu entuzjastów skrzypiących serów. Jeśli jesteś jednym z nich, dla ułatwienia znaleźliśmy 19 najlepszych przepisów na halloumi z całego internetu. W końcu słodkie sny są zrobione z sera…

Co to jest halloumi?

Halloumi to słony, lekko gumowaty ser biały wytwarzany z mieszanki mleka koziego i owczego. W dużej mierze jest uważany za ser cypryjski, chociaż jest również ważnym graczem w kuchni tureckiej i greckiej.

Czy możesz jeść surowe halloumi?

Chociaż jedzenie surowego halloumi nie zaszkodzi, zalecamy gotowanie go jedną z poniższych metod, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Jedną z najlepszych rzeczy w tym piskliwym, słonym serze jest jego chrupiąca, złocista powierzchnia podczas smażenia, grillowania lub grillowania!

Jak gotować halloumi?

Smażone halloumi

Umieść patelnię lub patelnię grillową na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorąca, a następnie ułóż grube plasterki (0,5-1 cm) halloumi. Pozostaw na 2-3 minuty do uzyskania głębokiego złotego koloru i ultra chrupkości, a następnie odwróć, aby usmażyć drugą stronę. Uwaga: tak naprawdę nie musisz używać oleju, ponieważ halloumi ma już bardzo wysoką zawartość tłuszczu.

Grillowane / grillowane halloumi

Pokrój blok halloumi na grube 1 cm plasterki, posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, a następnie umieść pod gorącym grillem / nad rozżarzonymi węglami na grillu. Pozostaw do ostygnięcia na około 5 minut, a następnie odwróć i powtórz po drugiej stronie.Pieczone…
To mniej powszechny, ale równie pyszny sposób przyrządzania halloumi. Grubo pokrój, ułóż na blasze do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek (jest to czas na dodanie dodatkowych przypraw, jeśli chcesz, np. Miodu, smażonych ziół lub czosnku). Następnie piecz w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut, obracając w połowie.

Halloumi przepis

Grillowany burger warzywno-halloumi z jogurtem z chili
Jeśli kochasz dobrego burgera, zdecydowanie zalecamy, abyś zarzucił pośmiewiskiem jednego z tych złych chłopców.

Zupa z soczewicy i buraków „kuskus” z halloumi
W tej sałatce halloumi jest sporo elementów, ale wszystkie razem tworzą coś spektakularnego. Ziemisty burak, pikantne pestki, mnóstwo ziół i oczywiście powód dla którego tu jesteśmy, smażone halloumi.

10-minutowe frytki alloumi
grube plastry sera halloumi polentą z odrobiną przyprawy, następnie smaż na płytko, aż na zewnątrz będzie chrupiące, a wnętrze miękkie i oleiste. W ten sposób robisz najlepsze frytki halloumi

Sałatka grecka z miętą i smażonym halloumi
Klasyczna sałatka grecka zwykle zawiera ser feta, ale zasady zostały stworzone po to, by łamać – tak też jest. Zamień fetę na halloumi w tej śródziemnomorskiej kuchni.

Chrupiące ziemniaki i zapiekanka halloumi
To może być nasz najpopularniejszy przepis wszech czasów na halloumi! Pocieszająca mieszanka pokrojonych w plasterki ziemniaków, sera halloumi i ostrego sosu pomidorowego chilli pieczona jest do bulgotania i maślenia. W tym jest wiele rzeczy do kochania. 

Halloumi i burgery ze słodkich ziemniaków
Halloumi są lubiane nie bez powodu; prawie mięsista konsystencja tego sera dobrze współgra z wieloma teksturami i smakami. Tutaj połączyliśmy go z marynowanymi słodkimi ziemniakami (coś, co zmienia zasady gry, jeśli jeszcze ich nie próbowałeś) oraz puree z awokado i czerwoną papryką.