Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Nie można przebić odpowiednich domowych klopsików gotowanych w bogatym sosie pomidorowym. To jest nasz przepis na to; może wyglądać prosto, ale smakuje niesamowicie. To idealny przepis na przyjęcie obiadowe dla każdego.

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 średnie jajko z wolnego wybiegu
  • Garść mąki do posypania
  • Puszka 400g pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym PRZEPIS

  1. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj szczypiorek i gotuj około 5 minut do miękkości. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Przełóż mieloną wołowinę i połowę cebuli do dużej miski. W małej misce lekko ubij jajko widelcem, następnie dodaj do mięsa i cebuli. Dopraw i wymieszaj wszystko dłońmi – możesz użyć widelca, ale fajniej jest używać rąk.
  3. Podziel mieszaninę równomiernie na 8 kulek. Posyp mąkę na talerz, a następnie zawijaj klopsiki w mące. Chill przez 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać pozostały olej, włożyć klopsiki i smażyć 5 minut bez przesuwania. Szczypcami ostrożnie odwróć je i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Wymieszaj pomidory, kminek i przecier pomidorowy oraz pozostałą szczypiorek, a następnie dodaj na patelnię. Przykryj i gotuj delikatnie przez 25 minut, aż klopsiki się ugotują.