Domowa fasolka po bretońsku jest prosta i tania w wykonaniu, a na pewno smakuje lepiej niż wersje z puszki. Przygotuj dużą porcję i zamrażaj w porcjach do trzech miesięcy.

Pieczona fasola SKŁADNIKI

  • 400g suszonej fasoli lub fasoli cannellini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
  • 150g pancetty lub wędzonego chudego boczku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Puszka 400g pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 3 łyżki octu jabłkowego

Pieczona fasola PRZEPIS

  1. Namocz fasolę przez noc. Odcedzić, włożyć do rondla, zalać świeżą wodą i zagotować na średnim ogniu. Gotować około 45 minut – 1 godzinę do miękkości, następnie zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut. Dobrze odcedź.
  2. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę i pancettę i gotuj przez 6-8 minut. Dodaj czosnek, pomidory, cukier, ocet i 400 ml wody, a następnie dodaj fasolę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskasz gęsty sos i delikatną fasolę. Fasolę podawaj na tostowanym pieczywie z tartym serem, jeśli chcesz.