Pieczona Alaska SKŁADNIKI

  • 115g zmiękczonego masła
  • do smarowania
  • 115g cukru pudru
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 85g mąki do samodzielnego podnoszenia
  • 25g kakao w proszku
  • 1-2 łyżki mleka

Do polewy  Alaski

    • 4 duże białka jaj z wolnego wybiegu
    • 170g cukru pudru
    • 75ml likieru amaretto
    • 225g malin
    • 500ml dobrej jakości lodów waniliowych w wannie
    • 1 baton Crunchie (34g), rozgnieciony

Pieczona Alaska PRZEPIS

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 ° C / wentylator 170 ° C / gaz 5. Nasmarować i wyłożyć podstawę okrągłą formą do ciasta o średnicy 20 cm. Używając miksera lub elektrycznej trzepaczki ręcznej, utrzyj masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka po 1, ubijając po każdym dodaniu. Przesiej mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj, dodając tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję. Łyżką równomiernie włożyć do formy i piec przez 20 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony w środek wyjdzie czysty. Fajnie całkowicie.
  2. Krótko przed podaniem rozgrzać piekarnik do 240 ° C / wentylator 220 ° C / gaz 9. Za pomocą elektrycznej ręcznej trzepaczki ubić białka na sztywną pianę. Wlać powoli cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie błyszcząca.
  3. Umieść ciasto czekoladowe na środku płytkiego, żaroodpornego naczynia i nakłuj go cienkim szpikulcem. Skropić amaretto i polać połową malin. Pokrój lody na 4 kawałki i ułóż na wierzchu jagód. Ułóż pozostałe jagody i posyp okruchami Crunchie. Przykryj szpatułką bezą, upewniając się, że nadzienie i ciasto są całkowicie przykryte bez przerw. Bezę wygładzić w zawirowane wierzchołki i piec 3-4 minuty do uzyskania lekko złotego koloru. Natychmiast podawaj.