Moringa oleifera (olejodajna) znana jest także pod nazwą drzewa chrzanowego, a to ze względu na charakterystyczny smak korzeni, który zbliżony jest właśnie do smaku chrzanu. Liście Moringa z pewnością znane są przez zwolenników dbania o siebie naturalnymi kosmetykami zawierającymi w swoim składzie wyciągi z egzotycznych roślin oraz  osoby prowadzące zdrowe odżywianie. Czy jest to roślina, którą powinien poznać każdy? Jakie wykazuje właściwości?

Moringa – pochodzenie i zawartość

Moringa jest gatunkiem tropikalnego drzewa zaliczanego do rodziny moringowatych, które rośnie na terenie północno-zachodnich Indii oraz Pakistanu. Pojawia się także w rejonie innych państw azjatyckich, jak i w Ameryce Południowej i Afryce. Drzewo wzrasta do 10 metrów wysokości, a wykorzystywane są jego wszystkie części: owoce, korzenie, kora, kwiaty i liście. Korzenie cechują się podobnym smakiem do korzeni popularnego chrzanu, stąd właśnie wzięła się inna nazwa moringi – „drzewo chrzanowe”. Dodatkowo wykazują właściwości zbliżone do działania antybiotyku i przeciwzapalne. Podobną funkcję pełni kora i liście moringa. Owoce, liście i pędy wykorzystywane są w kuchni, a z nasion produkuje się olej (niejełczejący), który sprawdza się zarówno w kuchni, jak i przy produkcji np. farb oraz mydła. Moringa wykorzystywana jest także jako pasza dla zwierząt oraz do biopaliwa.

Roślina posiada mnóstwo cennych składników, takich jak np. białko (dwa razy więcej niż soja), przeciwutleniacze, witamin C, A i E oraz żelazo (25 razy więcej niż szpinak) i potas. Ponadto zawiera sporo chromu, manganu i boru. Mangan odpowiada za zdrowie stawów i kości, bor jest niezwykle ważny dla właściwej pracy mózgu, a chrom wspomaga przemianę materii i odgrywa dużą rolę w walce ze stresem. Warto wspomnieć, iż moringa zawiera więcej boru niż jakakolwiek inna roślina. Jest także doskonałym źródłem antyoksydantów, przez co pomaga zapobiegać rozwojowi tak poważnych chorób, jak cukrzyca, nowotwory czy schorzenia serca, jak i chroni przed stresem antyoksydacyjnym. Poza tym roślina ta zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9 oraz aminokwasy.

Liście moringa – dlaczego warto je stosować?

Liście moringa wspomagają organizm w niektórych stanach i schorzeniach, wpływających niekorzystnie na komfort życia:

  • poprzez dużą zawartość witaminy E i A znacząco poprawia stan skóry;
  • poprzez zawartość dużych ilości błonnika usprawnia pracę układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego;
  • dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga uporać się z uczuciem ciągłego zmęczenia;
  • duża zawartość manganu i wapnia znacząco wspomaga układ kostny;
  • wspiera obniżenie poziomu cholesterolu;
  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne.

Liście moringa – przeciwwskazania

Moringa jest całkowicie zakazana dla kobiet w ciąży, ponieważ może przyczynić się do wystąpienia skurczy macicy, które w konsekwencji mogą powodować poronienia.