Wypróbuj naszą pyszną koftę wołową wraz z kuskusem ziołowym na przełomowy posiłek w tygodniu. Wskazówka: nie używaj chudego mięsa mielonego – trochę tłuszczu sprawia, że ​​ten przepis na kofta jest wilgotny. To idealny przepis, jeśli masz ograniczony budżet, ale nadal chcesz włączyć mięso do swojej diety.

Kofty wołowe z kuskusem ziołowym SKŁADNIKI

  • 500g brytyjskiej mielonej wołowiny
  • Duża garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 200g kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowo skropić
  • 1-2 łyżeczki harissy do smaku
  • Duża garść posiekanych świeżych liści kolendry
  • Jogurt grecki do podania

Kofty wołowe z kuskusem ziołowym PRZEPIS

  1. Zmielone mięso wymieszać z połową pietruszki, czosnkiem, mieloną kolendrą i kminkiem, a następnie obficie doprawić. Rozwałkuj w 12 kształtów kiełbasek, przykryj i ostudź. Kuskus przełożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia (ok. 300ml), obficie doprawić i przykryć folią spożywczą. Odstaw na 5-10 minut, następnie zmiksuj widelcem i skrop oliwą.
  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gotuj kofty na gorąco, od czasu do czasu obracając, przez 6-7 minut, aż będą chrupiące i ugotowane. Wyjąć na papier kuchenny.
  3. Do kuskusu wmieszaj harissę, następnie dodaj pozostałą pietruszkę i kolendrę i sprawdź przyprawę. Kofty podawaj na kuskusie z porcją greckiego jogurtu.

Nie używaj chudego mielonego mięsa do tego przepisu – trochę tłuszczu utrzymuje kofty w wilgoci.