Jednym z najbardziej pożywnych pokarmów, jakie możesz jeść, są jajka. Zawierają duże ilości zdrowych tłuszczów, białka i ważnych witamin. Są również niskokaloryczne, każda ma około 78 kalorii. Jajko ma wysoką zawartość składników odżywczych, zwłaszcza żółtek. Mączka z trzech jaj zawiera około 234 kalorii, a przy obfitej porcji warzyw masz pożywny posiłek około 300 kalorii.

Oczywiście, jeśli usmażysz jajka, musisz dodać około 50 kalorii na każdą łyżeczkę użytego tłuszczu. Jajka są wypełnione głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Wiadomo, że pokarmy wysokobiałkowe są bardziej satysfakcjonujące i sycące niż te o niskiej zawartości białka, zmniejszając w ten sposób apetyt i przyczyniając się do poczucia sytości. Wykazano, że mączka jajeczna wytwarza nawet pełnię i zmniejsza przyjmowanie pokarmu na późniejsze posiłki. Jest to porównywane do posiłków z mniejszą ilością białka, ale taką samą liczbą kalorii.

Indeks Satiety to skala, która określa, jak dobrze pokarmy pomagają czuć się pełne i zmniejszają późniejsze spożywanie kalorii. Jajka zajmują wysoką pozycję w tej skali. Diety wysokobiałkowe zmniejszają apetyt i dręczące myśli o jedzeniu oraz zmniejszają potrzebę późnego nocnego jedzenia lub przekąsek. Wszystkie niezbędne aminokwasy są zawarte w jajach i we właściwych proporcjach do utrzymania i metabolizmu. Możesz zwiększyć metabolizm o 80-100 kalorii dziennie, stosując dietę wysokobiałkową. Wynika to z efektu termicznego, jakim jest ilość kalorii zużywanych w procesie trawienia, wchłaniania i przechowywania żywności. Zatem trawienie białek wymaga więcej energii niż trawienie tłuszczów lub węglowodanów.

Oczywiste jest zatem, że jajka, ponieważ mają wysoką zawartość białka, pomagają spalić więcej kalorii. W badaniach wykazano, że spożywanie jajek na śniadanie zwiększa poczucie sytości i powoduje, że w ciągu następnych 36 godziny u kobiet i kolejne 24 godziny u mężczyzn. Ludzie, którzy jedli jajka na śniadanie, czuli się bardziej napełnieni. Wykazano, że mężczyźni zjadali o 270–470 mniej kalorii na lunchu i kolacji po zjedzeniu jajek na śniadanie, a ponadto jajka są stosunkowo niedrogie i łatwe w przygotowaniu, co ułatwia ich dodanie do codziennej diety. Są również dostępne prawie wszędzie. Jajka zawierają cholinę, która promuje normalną aktywność komórek i funkcję wątroby. Pomaga w transporcie składników odżywczych w całym ciele. Cholina jest również ważna w rozwoju pamięci dziecka.

Jajko na odchudzanie wg AHA

Prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego nie wspomniałem o cholesterolu. Istnieją najnowsze zalecenia American Heart Association, American College of Cardiology i American Diabetes Association, które nie ograniczają już spożycia jaj ani cholesterolu. W rzeczywistości jaja są promowane jako część zdrowej diety serca. Takie organizacje jak Health Canada, Canadian Heart and Stroke Foundation, Australian Heart Foundation i Irish Heart Foundation. Wygląda na to, że jajka mogą być „jedzenie dla głodnych dietetyków. Są nie tylko tanie, ale również łatwe do przygotowania. Trzymaj pod ręką kilka jaj na twardo w przekąskach.