Dżem jabłkowo jeżynowy składniki

  • 1kg jabłek jeżynowych
  • 300g jeżyn
  • Wycisnąć sok z 1 cytryny
  • 1kg cukru pudru
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku

Będziesz także potrzebować… 

  • 6 x 200 ml czystych sterylizowanych słoików

Dżem jabłkowo jeżynowy przepis

  1. Umieść kilka małych talerzy w zamrażarce, gotowych do przetestowania zestawu dżemu. Jabłka obrać, wydrążać i posiekać. Posortuj jeżyny i umyj je, jeśli to konieczne. Przygotowane owoce przełóż na grubą patelnię lub patelnię do wekowania razem z sokiem z cytryny, cukrem i 200ml wody.
  2. Gotuj owoce na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ustaw ogień na średni i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie (10-15 minut). Podkręć ogień i gotuj, aż dżem wypadnie pozytywnie przez zestaw (patrz Know-how; powinno to zająć około 30 minut). Wymieszać z liśćmi tymianku i odstawić na czas przygotowywania słoików.
  3. Używając lejka do dżemu, jeśli go masz, podziel dżem równo między 6 wciąż gorących wysterylizowanych słoików. Zaklej pokrywkami i po ostygnięciu etykietuj. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wskazówki

  1. Możesz użyć innych odmian jabłek. Konsystencja dżemu zależy od rodzaju użytych jabłek. Jabłka jędrne należy gotować do miękkości w 200 ml wody przed gotowaniem z sokiem z cytryny, jeżynami, cukrem i 200 ml wody, jak w kroku 1.
  2. Aby sprawdzić, czy dżem się utrwalił, upuść małą porcję na talerz schłodzony w zamrażarce i odczekaj kilka chwil, zanim popchniesz palcem bok mikstury. Jeśli skóra na wierzchu marszczy się, dżem jest gotowy; jeśli nie, ponownie zagotuj i testuj co 2 minuty, aż się zestali.