Policzki wieprzowe to tanie kawałki mięsa, które najlepiej gotować przez duszenie lub powolne gotowanie. Ten przepis wykorzystuje je do przygotowania delikatnego, soczystego gulaszu.

Duszone policzki wieprzowe z karmelizowanymi porami SKŁADNIKI

  • 12 policzków świni (tylko część poduszki, nie całe policzki)
  • 2 łyżki mąki pszennej doprawionej solą i czarnym pieprzem
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, drobno pokrojone
  • 2 pory, drobno posiekane
  • Gałka niesolonego masła
  • 5 świeżych gałązek tymianku, pozbawione liści
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 200 ml białego wina
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 100ml śmietanki kremówki

Duszone policzki wieprzowe z karmelizowanymi porami PRZEPIS

  1. Posyp policzki świni w przyprawionej mące. Rozgrzej połowę oleju w dużym rondlu z ciężkim dnem z dobrze dopasowaną pokrywką. Dodaj policzki świni i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Wyjmij i odłóż na bok.
  2. Na pozostałym oleju delikatnie podsmaż cebulę i pora na maśle przez 20 minut do miękkości. Dodaj zioła i miód i gotuj na średnim ogniu, aż warzywo będzie lepkie i złotobrązowe. Zwróć mięso. Wlej wino i bulion. Doprawić i zagotować. Przykryj pokrywką. Dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny do miękkości.
  3. Zdejmij policzki, odłóż na bok i trzymaj w cieple. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj musztardę i śmietanę i bulgotaj przez 5-10 minut, aż uzyskasz bogaty, złocisty sos. Umieść policzki świni w garnku, aby się rozgrzały, a następnie natychmiast podawaj.

Aby przygotować ten przepis w powolnej kuchence, przyrumienić policzki świni zgodnie z przepisem i włożyć do wolnej kuchenki. Cebulę i pory podsmażyć z miodem na złoty i lepki kolor i dodać do wolnowaru z pozostałymi składnikami oprócz musztardy i śmietany, przykryć pokrywką i gotować na niskim poziomie przez 5 godzin do miękkości. Przed podaniem wymieszać z musztardą i śmietaną.