Chleb bananowy

Chleb bananowy SKŁADNIKI

  • 3 banany (ok. 300g) bardzo dojrzałe i brązowe banany
  • 125g rozpuszczonego masła niesolonego
  • 125g cukru pudru złotego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 średnie jajka z wolnego wybiegu
  • 175g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g grubo posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Będziesz także potrzebować…

    • 1-litrowa forma do pieczenia (ok. 21,5 cm x 11 x 7 cm), wyłożona kompostowalnym papierem do pieczenia, lekko natłuszczona i wystająca poza krótkie końce formy (patrz Porady)

Chleb bananowy PRZEPIS

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C / wentylator 160 ° C / gaz 4. Zetrzyj banany w dużej misce, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj z roztopionym masłem i małym cukrem.
  2. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cynamon (lub użyj obu, jeśli chcesz), a następnie ubij jajka. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a następnie delikatnie wymieszać wraz z orzechami, jeśli są używane.
  3. Wlej masę do formy do bochenka i piecz przez 45-60 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Sprawdź, czy jest zrobione, wbijając szpikulec w środek – jeśli wyjdzie czysty, jest gotowy. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Po wyłożeniu formy do pieczenia bochenkiem papierem do pieczenia, pozostaw trochę zwisające z krótkich krawędzi formy. Nadmiar papieru pomoże ci wyjąć upieczony tort. 

Jeśli masz brązowe banany w swojej misce z owocami i nie jesteś jeszcze gotowy na zrobienie chleba bananowego, nie pozwól im się zmarnować – zamroź je w skórkach. Rozmrozić przed użyciem, aby zrobić ciasto.