
Chleb bananowy SKŁADNIKI
- 3 banany (ok. 300g) bardzo dojrzałe i brązowe banany
- 125g rozpuszczonego masła niesolonego
- 125g cukru pudru złotego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 średnie jajka z wolnego wybiegu
- 175g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g grubo posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Będziesz także potrzebować…
- 1-litrowa forma do pieczenia (ok. 21,5 cm x 11 x 7 cm), wyłożona kompostowalnym papierem do pieczenia, lekko natłuszczona i wystająca poza krótkie końce formy (patrz Porady)
Chleb bananowy PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C / wentylator 160 ° C / gaz 4. Zetrzyj banany w dużej misce, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj z roztopionym masłem i małym cukrem.
- Dodaj ekstrakt waniliowy lub cynamon (lub użyj obu, jeśli chcesz), a następnie ubij jajka. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a następnie delikatnie wymieszać wraz z orzechami, jeśli są używane.
- Wlej masę do formy do bochenka i piecz przez 45-60 minut. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Sprawdź, czy jest zrobione, wbijając szpikulec w środek – jeśli wyjdzie czysty, jest gotowy. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę do ostygnięcia.
Po wyłożeniu formy do pieczenia bochenkiem papierem do pieczenia, pozostaw trochę zwisające z krótkich krawędzi formy. Nadmiar papieru pomoże ci wyjąć upieczony tort.
Jeśli masz brązowe banany w swojej misce z owocami i nie jesteś jeszcze gotowy na zrobienie chleba bananowego, nie pozwól im się zmarnować – zamroź je w skórkach. Rozmrozić przed użyciem, aby zrobić ciasto.